Prevazatori de sarbatori
/In perioada sarbatorilor se produc cel mai des evenimentele neplacute ce tin de sfera tractului gastrointestinal "deranjat" si legate de agravarea patologiilor preexistente; fie ca mancam prea mult, bem prea mult sau nepotrivit cu situatia in care ne aflam. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont ca sa "scapam" anul acesta de spitalul de urgenta si de cele 4 kg cu care se intorc oamenii din vacanta, in medie.
1. Daca urmati un regim vegetarian, de post, inainte de sarbatori, nu treceti brusc la alimentele grele de origine animala ci acordati cateva zile inainte pentru trecerea lenta la alimentele de "dulce", reintroduceti-le treptat. In acest mod, activitatea colecistului se intensifica treptat, evitam declansarea unor colecistite acute, indigestii, tulburari de tranzit intestinal.
2. Nu cresteti consumul de sare daca suferiti de hipertensiune arteriala. La mesele de sarbatori combinatia de varza murata, alcool, oboseala poate duce la pusee hipertensive.
3. Nu exagerati cu deserturile, dulciurile, sucurile dulci daca suferiti de diabet zaharat. Consumati desertul doar la sfarsitul mesei, in cantitati mici si ajustati eventual tratamentul antidiabetic pentru a trece cu bine peste aceasta perioada.
4. Nu sariti peste mese, mai ales in zilele in care urmaza sa aveti petreceri festive cu mancare. Daca ajungeti flamanzi in fata bunatatilor e posibil sa consumati fara limita multe preparate "periculoase".
5. Inlocuiti sucurile dulci, sucurile carbogazoase cu apa plata, ceaiuri de plante. In acest mod va salvati de la mii de calorii ce vor ramane cu dumneavoastra dupa sarbatori in special in jurul abdomenului, sub forma de colac.
6. Nu asociati anumite medicamente cu alcoolul, s-ar putea ivi interactiuni nedorite. Consultati-va cu medicul dumneavoastra curant. De exemplu, asocierea de alcool si medicamente hipoglicemiante poate conduce la hipoglicemii periculoase.
7. Asigurati-va ca la fiecare masa exista legume; ganditi fiecare friptura alaturi de garnitura de legume crude, coapte, gatite. Daca faceti vizite, aduceti cu dumneavoastra o salata preparata de acasa, cadou pentru gazdele "carnivore".
8. Nu subestimati ceaiurile ce ajuta digestia. In lista de cumparaturi pentru sarbatori includeti si ceaiul de papadie, busuioc, anghinare, musetel, menta, ceai hepatic, ceaiuri blande laxative. Gatiti cu multe plante aromatice care au efecte de prevenire a balonarilor si indigestiei; cateva semninte de chimen mestecate inainte de masa, oregano, busuioc, marar, rozmarin presarate peste salate fripturi, cartofi.
9. Nu asociati la aceeasi masa mai multe surse de proteine animale (ou+carne+branza) acestea se consuma alternativ. Faceti un program riguros pentru intrarea in scena a fiecarei specialitati. Azi soriciul, maine perisoarele, poimaine toba, samd. Nu va abateti de la plan.
10. Jumarile de porc si soriciul se consuma alaturi de ceapa, muraturi (exceptie in regimul hiposodat), friptura alaturi de salata de rucola, andive si morcov ras, cozonacul nu e pe post de mic dejun, paine alba se inlocuieste cu paine integrala sau mamaliga din malai integral, o bucata de toba se consuma doar la "pachet" cu o felie de ardei gras, masa festiva se incepe obligatoriu cu ciorba sau salata si apoi se trece la felurile "grele".
11. Respectati la fiecare masa regula "farfuriei ideale"; jumatate legume, un sfert carne (alte surse de proteine) si un sfert glucide lente (paine, orez, cartofi, paste). 3 farfurii /zi..nu mai multe!!!
12. Nu cumparati dulciuri pe post de cadouri pentru copii; micutii se vor bucura si daca le oferiti nuci invelite in polei stralucitor prinse in crengute de brad alaturi de jucarii, si echipamente pentru sporturile de iarna.
13. In "planul" de sarbatori trebuie sa existe zilnic plimbari, in special dupa masa, somn cat mai mult si eventual mai putin privit la televizor. Cateva saptamani de obiceiuri bune sau proaste isi vor arata roadele in luna ianuarie.
14. Lasati cantarul in baie si intrebati-l zilnic de santate!