Oboseala si dieta
/Foarte multi pacienti care ma viziteaza se plang de oboseala cronica ce se manifesta chiar de dimineata, de la trezire, cu greutatea in a demara activitatile zilnice sau cu "prabusire" dupa orele pranzului, dupa-amiaza, cand numai gandul de a face o vizita la sala de sport apare ca fiind extrem de obositor. Este descrisa o stare de "sfarseala" pe care nu o pot pune in legatura cu o anumita boala cronica diagnosticata precum insuficienta cardiaca, depresia, hipotiroidia sau cu tulburari evidente ale somnului.
Asa ca avem de parcurs un labirint al posibilelor cauze:
1. Apneea de somn. Este o conditie asociata cu o obstructie in zona cailor aeriene datorata unor particularitati anatomice, inflamatiei cronice sau din cauza tesutului gras in exces prezent in sindromul metabolic si obezitate. Desele opriri de respiratie in timpul somnului duc la o proasta oxigenare cerebrala, oboseala resimtita ziua, tulburari de comportament alimentar cu nevoia consumului de dulciuri, sporirea rezistentei la insulina, dereglari hormonale si agravare in cerc vicios a conditiei. Se investigheaza si se trateaza in centre specializate.
2. Program neregulat al meselor cu servirea cinei tarziu in noapte, imediat inainte de culcare. Este clar ca "s-au incurcat programele" de functionare si ca in loc de odihna, sistemul digestiv are de munca in schimbul 3. Este evident ca si calitatea somnului este profund afectata, asadar … oboseala.
Omiterea micului dejun; o astfel de strategie poate fi resimtita foarte prost pentru majoritatea persoanelor. In final, dupa cativa ani de "sarit" peste micul dejun, organismul se adapteaza, senzatia de foame este suprimata dimineata insa asta nu inseamna ca vei fi in plina forma energetica sau ca vei functiona la capacitate maxima toata ziua.
3. Dieta "saraca" in macronutrienti; prea putine glucide, prea putine proteine, prea putine grasimi, prea putine calorii … separat sau impreuna. Acest tip de dieta se numeste dieta restrictiva, dezechilibrata iar pe termen lung rezultatul unei diete restrictive poate fi oboseala cronica. Aici se recunosc persoanele care urmeaza frecvent diete de slabire "fulger" sau chiar veganii prost informati. Energia se obtine din mancarea servita in mod regulat, cam de 3 ori pe zi, asadar portia si frecventa conteaza. Te antreanezi des la sala de sport? Poate fi nevoie sa mananci chiar mai des. Sunt si alte semne care iti arata ca nu mananci cat trebuie, in afara de oboseala. In dietele sarace in glucide esti iritat, nervos, constipat, faci totul cu incetineala, fara concentrare si te gandesti tot timpul la ceva dulce. Sau ai mereu o sticla mare cu suc langa tine. Alte semne si simptome pot fi pielea uscata, tulburarile menstruale, infertilitatea in cazul dietelor sarace in grasime, caderea parului, imunitate proasta, masa musculara insuficienta in cazul dietelor sarace in proteine. Dietele foarte sarace in glucide, cu excluderea totala a cerealelor - "extreme low carb", dietele vegane in care nu se consuma proteine de-ajuns sau dietele "low-fat" din care lipseste pana si uleiul sunt cel mai des asociate cu oboseala cronica.
4. Zaharul …este "obositor", mai bine spus dieta cu indice glicemic mare este insotita de oboseala. Chiar si copiii acuza astfel de stari atunci cand consuma dulciuri si sucuri in exces si in mod regulat. Echilibrul glicemic este profund afectat de consumul de dulciuri, de sucuri si de alimente cu indice glicemic mare (paine alba, cereale rafinate si procesate, mese copioase cu incarcatura glicemica mare). Dupa o initiala crestere brusca a glicemiei urmeaza si o scadere semnificativa resimtita ca oboseala, sfarseala, depresie si in care reapare pofta de dulciuri. Sunt mobilizate cantitati mari de hormoni si neurotransmitatori precum insulina, noradrenalina, serotonina, sunt solicitate intens anumite cai de generare a energiei, glanda tiroida, glandele suprarenale iar astfel de practici repetate zilnic duc la...oboseala. La fel se intampla si in cazul altor excitanti consumati frecvent precum alcoolul, cafeaua si cofeina in exces, energizantele.
5. Deficitele de micronutrienti. Deficitele de micronutrienti apar in dietele deficitare, in tulburarile de absorbtie , in perioade cu nevoi crescute, sau atunci cand anumite cai metabolice ale micronutrientilor sunt afectate, inclusiv genetic, in anumite afectiuni dobandite. De multe ori dietele cu restrictie calorica presupun aport insuficient de vitamine si minerale, evident. Stiu ca in secret dorinta multor pacienti este sa poata sa nu manance nimic zile in sir … insa dupa cateva zile de dorinta implinita se instaleaza si deficitele de vitamine si minerale. Nu ar trebui sa ne mai dorim asa ceva. Astfel de programe sunt potrivite si reusite doar dupa chirurgia bariatrica atunci cand suplimentarea cu micronutrienti este obligatorie.
Pe de alta parte, mancarea de proasta calitate, chiar daca este intr-o cantitate suficienta, nu reuseste sa ne furnizeze vitmine si minerale, fitonutrienti. Aici se inscriu dietele cu pufuleti, covrigi, chips-uri si suc, fast food, mancare artificiala, semipreparata, etc… clar de proasta calitate. Mancarea de proasta calitatea poate insemna si mancare veche, ofilita sau intens prelucrata pe durata cultivarii, recoltarii, transportului sau stocarii. Adica lantul trofic lung si de proasta calitate. Micronutrientii, adica vitaminele si mineralele scad in urma acestor procese intr-o masura mai mica sau mai mare. Exista si "mancarea de cea mai proasta calitate, antimancarea", cea care ne mai ia si din capitalul propriu de micronutrienti pentru prelucrarea ei. Este cazul produselor intens chimizate, intens aditivate cu metale grele de exemplu (margarina) si care au si ele nevoie de metabolizare, mai bine zis trebuie sa scapam de ele, insa … ce mai oboseala pentru organism sa poata scapa de toate acestea . Mananci frecvent la fast food, consumi sucuri carbogazoase, sosuri de la magazin, aluaturi industriale produse special de post si jeleuricolorate? S-ar putea sa fii foarte obosit.
In astfel de cazuri, senzatia de oboseala poate fi o stare generala de slabiciune sau o stare de oboseala musculara. Alte semne asociate cu deficitele de micronutrienti pot fi caderea parului, calitate proasta a pielii, unghiilor, leziuni periorale, modificari ale limbii, formare frecventa de echimoze la nivelul pielii, dentitie proasta, tulburari ale tranzitului, malabsorbtie, depresie, etc. Cel mai des asociate cu senzatia de oboseala sunt deficitele de fier, vitamina B12, folati, magneziu, potasiu. Toate acestea se pot diagnostica si corecta prompt prin administrarea de suplimente de calitate iar ulterior prin ajustarea dietei, intr-o perioada mai lunga de timp.
Fierul, vitmina B12, acidul folic, sunt elemente cheie ce participa la formarea celulelor rosii ale sangelui iar lipsa acestora in cantitati adecvate duce la anemie. Magneziul, vitamina B6 si alte minerale sunt direct implicate in metabolismul energetic celular. Magneziul este prezent in 300 de reactii metabolice necesare pentru formarea si stocarea energiei.
Vitaminele din grupul B, necesare pentru a converti mancarea in energie, sunt mult reduse din dieta atunci cand exista o restrictie severa a carbohidratilor, a cerealelor integrale. Lipsa unei singure vitamine din grup duce la la compromiterea secventei de reactii biochimice implicate in generarea energiei. Aportul de fier scade in dietele sarace in leguminoase, frunze verzi, carne, devine insuficient atunci cand exista pierderi cornice de fier. Deficitul de vitamina B12 este clasic asociat cu dieta vegana, deoarece este o vitamina care se gaseste doar in surse animale insa si omnivorii au mai "modern" pe scara larga deficite. Intalnesc frecvent deficite de vitamina B12, folati, fier la marii carnivori si asta se intampla deoarece mai conteaza si cat de bine sunt absorbiti micronutrientii din mancare si in ce mediu intern ajung acestia, conteaza ce tip de flora intestinala interactioneaza cu acesti nutrienti.
Antioxidantii precum vitamina C, E, coenzima Q10, seleniul sunt o alta clasa de micronutrienti importanti in generarea energiei la nivel mitocondrial. Cand capitalul de antioxidanti nu este de ajuns sa faca fata stresului oxidativ generator de radicali liberi, apare si oboseala … la capatul unui lant biochimic complicat.
6. Deficitul de vitamina D. L-am enumerat separat deoarece ne confruntam cu o frecventa foarte mare in randul populatiei. Expunerea insuficienta la soare (ar trebui 15 minute zilnic), dietele "low fat’’, obezitatea in crestere - toate sunt conditii asociate cu acest deficit. Vitamina D este folosita in sute de reactii in organismul nostru; regleaza si controleaza expresia genelor, moduleaza actvitatea sistemului imun si participa la generearea energiei. Deficitul de vitamina D se exprima si cu oboseala cronica, inflamatie cronica si altele.
7. Intolerantele alimentare. Intolerantele dobandite pentru anumite alimente, se pot manifesta cu oboseala cronica. Intolerantele alimentare de tip intarziat, sunt diferite de alergiile alimentare acute IgE-mediate si se pot obiectiva cu ajutorul testelor speciale sau cu ajutorul dietelor de eliminare pe durata a minim 4-6 saptamani.